Systemowe mieszanki restrukturujące serii DAN ALGOBLEND

DAN ALGOBLEND RM

kompletna mieszanka funkcjonalna stosowana w produkcji żywności restrukturyzowanej, otrzymywanej z mięsa czerwonego. Produkt gwarantuje uzyskanie termoodpornych żeli stabilizujących strukturę żywności. Zalecane stosowanie: w formie uwodnionej, podczas mieszania surowców. Produkt zawiera: alginian sodu (E 401), sole fosforanowe (E 452), siarczan wapnia (E 516), aromaty, hydrolizaty białkowe i ekstrakty drożdżowe.

DAN ALGOBLEND WM

mieszanina funkcjonalna stosowana w produkcji żywności restrukturyzowanej, otrzymywanej z mięsa drobiowego oraz mięsa ryb. Produkt gwarantuje uzyskanie termoodpornych żeli stabilizujących strukturę żywności. Zalecane stosowanie: w formie uwodnionej, podczas mieszania rozdrobnionych surowców.

Aplikacja:

  1. Wymieszać DAN ALGOBLEND RM lub WM z wodą, stosując szybkoobrotowe mieszadło lub kuter.
  2. Rozdrobniony w wilku (przez siatkę o średnicy oczek 20 mm) surowiec mięsny mieszać z roztworem DAN ALGOBLEND przez ok. 5-10 min.
  3. Przygotowanym farszem napełnić osłonki poliamidowe lub metalowe formy wyłozone folią poliamidową.
  4. Pozostawić w chłodni (maks. 5°C) na okres ok. 6 godzin.
  5. Po upływie tego czasu produkt daje się łatwo kroić w plastry (ok. 1,5–2cm) odporne na obróbkę termiczną typu smażenie, grilowanie, pieczenie.

UWAGA! Podczas stosowania produktów z grupy DAN ALGOBLEND nie można stosować soli kuchennej (NaCl) ani innych soli zawierających jony sodowe (Na+) lub potasowe (K+).

Proponujemy użycie kapsułkowanej soli kuchennej DAN STABOSALT (0,8-1,2%).

Uformowane plastry restrukturyzowanego mięsa mogą być wykorzystane w produkcji dań typu turkish kebab. Do tego typu produktów polecamy szczególnie gotowe mieszanki przyprawowo-aromatyzujące, nadające przetworom typowy orientalny smak (DANSMAK SHISH KEBAB).