Emulagatory glicerydowe

Seria DAN EMULEX

Emulgatory z grupy mono i di-glicerydów kwasów tluszczowych bez dodatku substancji standaryzujących i wypełniających, specjalnie przygotowany, mono i di-gliceryd z odpowiednio dobranych frakcji uwodornionych kwasów tłuszczowych. Stabilizują emulsję woda-białko-tłuszcz już przy niewielkim dozowaniu, poprawiają istotnie jakość wyrobu gotowego. Ograniczają straty podczas obróbki termicznej – większa ilość wolnej wody jest fizycznie związana w postaci emulsji, zapobiega migracji tłuszczu i wody w wyrobach homogenizowanych, drobno rozdrobnionych oraz średnio rozdrobnionych (jako dodatek do kutrowanego farszu wiążącego), efektywne podczas procesu stabilizacji tłuszczu w konserwach sterylizowanych (zapobiega niepożądanym podciekom tłuszczu i galarety w pasztetach),gwarantuje stabilną konstencję i strukturę produktu nawet przy niestabilym jakosciowo surowcu mięsnym.

Warunkiem uzyskania poprawnej jakości farszu jest intensywne, mechaniczne rozprowadzenie emulgatora w całej objetosci farszu wędlinowego (lub emulsji), w przypadku gdy nie jest podawany podczas homogenizowania w kutrze misowym, zalecamy aby emulgator wymieszać z wodą i wlać do mieszałki lub masownicy, aby nastąpiło prawidłowe rozmieszczenie emulgatora. Następnie farsz należy homogenizować w kutrze przelotowym lub młynku koloidalnym.

Zalecane dawkowanie: 0,1 do 0,5% w stosunku do masy farszu.